Fazy krzewienia zbóż ozimych

Życie każdego organizmu żywego można podzielić na różne fazy rozwoju, w zależności od tego jakie zmiany biologiczne w nich zachodzą. Są to zazwyczaj momenty zwrotne, które prowadzą do uzyskania określonego celu. Podobnie jest w przypadku faz rozwoju zbóż ozimych, które można zauważyć od momentu zasiania ziarna aż do osiągnięcia pełnej dojrzałości. Co ciekawe, rolnicy powinni wiedzieć, w jaki sposób rozpoznać te fazy oraz znać sposoby, które mogą na nie jakoś wpłynąć. Przedstawiamy szczegółowy opis faz krzewienia zbóż ozimych. Krzewienie to drugi etap rozwoju zbóż ozimych, o którym często się mówi jako o początku budowania plonu. Trzeba wiedzieć, że ma on duże znaczenie we wzroście rośliny, ponieważ jest to etap inicjujący procesy rozmnażania. Podczas krzewienia dochodzi do tworzenia się nowych pędów, na których później osadzą się kłosy. Dlatego też, ważne jest, aby podczas krzewienia roślina wytworzyła jak najwięcej pędów, jednak trzeba wiedzieć, że nie zawsze przełoży się to na większe plony.

Jeśli będzie ich zbyt dużo, niektóre z nich będą źdźbłami płonymi, czyli takimi, w których nie będzie kłosa. Jakie fazy występują podczas krzewienia zbóż ozimych? Najpierw tworzy się nowy pęd. Jego formowanie może potrwać nawet kilka dni, w zależności od temperatury powietrza. Gdy już się uformuje, następuje faza zawiązywania kłosków. Wtedy właśnie określana jest wielkość kłosa, który wytworzy się z kłosków. Jeśli liczba kłosków w kłosie, będzie duża, kłos będzie większy, a rolnik będzie mógł liczyć na większe plony. Następnie, zależnie od warunków pogodowych, zaczyna się etap różnicowania kwiatów, czyli ustalania potencjalnej liczby ziarniaków w kłosie. Po etapie krzewienia rozpoczyna się proces samoregulacji plonowania..