Chwasty pospolite
Nadejście wiosny to dla rolników pracowity okres. Jest to najlepsza pora do nawożenia i odchwaszczania roślin uprawnych, aby za kilka miesięcy uzyskać jak największe plony. Wyższe temperatury sprawiają, że chwasty zaczynają kiełkować i pojawia się problem.
Zwalczanie chwastów nierzadko wymaga sporego wysiłku i cierpliwości od rolników. Niektóre z nich bardzo trudno jest wyplewić. Przedstawiamy kilka informacji na temat chwastów pospolitych najczęściej występujących w uprawach roślin.
Powszechnie występującym chwastem w zbożach jest przytulia czepna. Roślina ta występująca w dużej ilości może skutecznie zahamować wzrost zboża, ponieważ stanowi dla niego mocną konkurencję w walce o składniki pokarmowe. Co więcej, jest przyczyną wylegania zbóż oraz sprawia, że ich zbiór mechaniczny jest utrudniony.
Znanym rolnikom i ogrodnikom chwastem jest również fiołek polny. Zazwyczaj można go spotkać w zbożach, roślinach okopowych, rzepaku, ale rośnie również w ogrodach. Fiołek rozprzestrzenia się w bardzo szybkim tempie, ponieważ jedna roślina może wydać aż 2,5 tysiąca nasion.
W związku z tym obecność fiołka może znacząco obniżyć liczbę plonów. Wrogiem wielu roślin uprawnych jest także gwiazdnica pospolita, która jest chwastem niezwykle ciężkim do usunięcia. Szybko się rozrasta przez co ogranicza rozwój mniejszych roślin, co z kolei przekłada się na plonowanie.
W jednym sezonie, jedna roślina jest w stanie wydać aż 15-20 tysięcy nasion. Bardzo ważne jest, aby w porę rozpocząć walkę z chwastami i zapobiegać ich ponownemu wystąpieniu, dzięki czemu nie ucierpią na tym rośliny uprawne.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły
Co na stulisz lekarski w jęczmieniu?
Stulisz lekarski to chwast, który występuje w jęczmieniu. Trzeba wiedzieć, że oprócz tego, że jest to roślina, która skutecznie hamuje wzrost jęczmienia to jest także niebezpieczna dla człowieka. Dlaczego ? Stulisz lekarski zawiera substancje toksyczne. Jeżeli nie będziemy zwalczać tej rośliny, jej
Rośliny uprawne
Polska to kraj, który nie może pochwalić się najlepszymi glebami. Z tego powodu jeszcze do niedawna rolnicy uprawiali głównie żyto i ziemniaki. W ostatnim czasie jednak się to zmienia i coraz większy odsetek roślin uprawnych w Polsce stanowi pszenica, jęczmień oraz kukurydza. Z pewnością przyczyniły