Co na stulisz lekarski w jęczmieniu?
Stulisz lekarski to chwast, który występuje w jęczmieniu. Trzeba wiedzieć, że oprócz tego, że jest to roślina, która skutecznie hamuje wzrost jęczmienia to jest także niebezpieczna dla człowieka. Dlaczego ? Stulisz lekarski zawiera substancje toksyczne.
Jeżeli nie będziemy zwalczać tej rośliny, jej nasiona mogą się dostać wraz z ziarnami jęczmienia do produkcji mąki, a następnie trafić do wypieków. Stulisz lekarski wyróżnia się spośród innych chwastów tym, że jest dosyć wysoką rośliną. Może osiągnąć od 30 do nawet 60 centymetrów.
Co warto stosować na stulisz lekarski w jęczmieniu? Trzeba wiedzieć, że stulisz lekarski to dość uciążliwy chwast i trudno się go zwalcza, ponieważ rozmnaża się przez nasion, które są odporne na warunki atmosferyczne. W związku z tym nasiona chwastu mogą znajdować się w ziemi nawet kilka lat i co roku kiełkować. Co więcej, do dziś nie odkryto środka chemicznego przeznaczonego do walki ze stuliszem lekarskim.
Głównie dlatego, że występuje on w zbożach dosyć rzadko i nie zagraża w dużej mierze plonom. Rolnicy w okresie siania zbóż powinni dbać o czystość materiału siewnego i regularnie odchwaszczać powierzchnie graniczące z polem, aby maksymalnie zminimalizować ryzyko wystąpienia tego chwastu. W przypadku, gdy jednak dojdzie do dużego zachwaszczenia, należy przeprowadzić opryski jęczmienia herbicydami na chwasty dwuliścienne.
Tego typu środki najczęściej zawierają glifosat jako substancję aktywną. Opryski należy przeprowadzić przed wysianiem jęczmienia w bezdeszczowy i bezwietrzny dzień..
Kategorie artykułów
Polecane artykuły
Perz właściwy – jak go zwalczyć?
Perz właściwy, znany również jako psia trawka, to zmora właścicieli ogrodów. Jeszcze bardziej uciążliwy jest dla rolników – rozprzestrzenia się w bardzo szybkim tempie, przez co w krótkim czasie może opanować całą powierzchnię uprawną. Trzeba z nim walczyć, ponieważ stanowi spore zagrożenie dla upra
Rośliny uprawne
Polska to kraj, który nie może pochwalić się najlepszymi glebami. Z tego powodu jeszcze do niedawna rolnicy uprawiali głównie żyto i ziemniaki. W ostatnim czasie jednak się to zmienia i coraz większy odsetek roślin uprawnych w Polsce stanowi pszenica, jęczmień oraz kukurydza. Z pewnością przyczyniły